Miláček, postrach, šílenec. 13 snímků prezidenta, který ve Filipíncích vyvolal touhu po krvi

Info.cz

Málokdo na sebe dokáže přitáhnout takovou pozornost jako prezident Filipín Rodrigo Duterte. Z muže, který dvě dekády stál v čele města Davao se stal prezident bez zábran. Urážky, opovržení okolím a hlavně brutální válka proti drogám mu zajistily světovou proslulost. Jeho cestu k moci dokumentuje fotogalerie.

Na svědomí má potoky krve ve filipínských ulicích, kde s drogovými dealery rozpoutal válku na život a na smrt. Stylem „střílej a teprve pak se ptej“ pobízí do akce i obyčejné Filipínce a sám rád připomíná, kolik lidí už zabil. 

„V Davau jsem to praktikoval osobně. Jenom abych ukázal (policistům), že když to můžu udělat já, mohou i oni,“ citovala ho před časem agentura AFP.

Co navenek působí neuvěřitelně, u Filipínců zabírá. Pro mnohé je zosobněním pořádku a bezpečnosti a těší se proto podpoře. „Jezdil jsem ulicemi Davaa na velké motorce, sám jsem hlídkoval v ulicích a vyhledával problémy. Skutečně jsem vyhledával konfrontace, abych mohl zabíjet,“ vysvětloval zase jindy svůj recept, jak získat důvěru lidí. I když podle lidskoprávních organizací byl spíš váženým členem „čety smrti“, která vraždila hlava nehlava.

sinfin.digital