Milost na poslední chvíli. Obama odpustil Manningové skoro 30 let vězení

FCZ

Americký prezident Barack Obama omilostnil Chelsea Manningovou, která ještě jako muž jménem Bradley stála za obřím únikem diplomatických depeší na server WikiLeaks. Učinil tak jen několik dní předtím, než opustí Bílý dům. Bývalý armádní analytik, který se ve vězení rozhodl pro změnu pohlaví, se na svobodu dostane v květnu. Manningová byla v roce 2013 odsouzena k pětatřicetiletému trestu vězení. 

Obama vyhověl četným žádostem, aby milost v tomto případě udělil. Manningová se loni ve vězení dvakrát pokusila o sebevraždu. Za mřížemi už je – včetně vazby – celkem sedm let.

Díky rozhodnutí odcházejícího prezidenta se dostane na svobodu 17. května letošního roku, a ne v roce 2045, napsal deník The New York Times.

List připomněl, že Obama v uplynulých dnech dal najevo, že o milosti pro Manningovou uvažuje. V dalším případě rozsáhlého úniku amerických tajných informací vyzrazených bývalým analytikem tajných služeb Edwardem Snowdenem ale milost podle všeho nelze očekávat. Zatímco Manningová má za sebou řádný proces, Snowden ze Spojených států uprchl a nyní žije v Rusku. 

Ještě jako vojín Bradley Manning byla Manningová před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 víc než 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek. 

sinfin.digital