Místo prázdnin v EU karanténa. Brexit ohrožuje i volné cestování zvířecích mazlíčků

Info.cz

bel

Pokud se Spojené království nezvládne s EU dohodnout na podmínkách jeho vystoupení z EU, a nastane tak nejtvrdší varianta brexitu, následky pocítí i majitelé psů, koček a fretek. Cestování se zvířecími mazlíčky do zbytku EU se v takovém případě značně zkomplikuje, protože zvířata budou muset před vstupem na území cizího státu do karantény, nebo se budou muset vrátit domů.

V případě, že se Velké Británii nepodaří do března 2019 domluvit na podmínkách vystoupení z EU nebo přechodné dohodě, ocitne se mimo unijní struktury. Podle hlavního vyjednavače Evropské komise Michela Barniera by to kromě znovuzavedení celní kontrol nebo třeba dlouhých front na britských hranicích mohlo způsobit i vážné komplikace Britům, kteří chtějí cestovat do Evropy a vzít s sebou i své domácí mazlíčky.

Psi, kočky a fretky, které mohou od října 2004 cestovat po většině zemí s jednotným zvířecím pasem (Pet Passport), by v takovém případě museli pravděpodobně podstoupit povinnou karanténu nebo se dokonce vrátit zpátky domů. Aktuální statistiky hovoří o tom, že ročně do Evropy spolu se svými pány cestuje až 250 tisíc zvířat.

EU v krizi, která nemá obdoby? Poprvé v historii se neví, jak dál, přiznávají Češi v srdci Unie

sinfin.digital