Místo útoku nevybrali náhodně, říká pro INFO.CZ český novinář Tomáš Sniegon žijící ve Švédsku

Michaela Kratochvílová

Stejně jako v případě předvánočního útoku na vánoční trh na Breitscheidplatz v Berlíně se ukázalo i tentokrát, že mají teroristé přehled o tom, kde se v kterou denní dobu koncentruje nejvíce lidí. Podle novináře a historika Tomáše Sniegona, který žije ve Švédsku od roku 1991, je rušné místo v centru metropole pro podobné útoky snadno zneužitelné.

Místo, kde k útoku došlo, nebylo s největší pravděpodobností vybráno náhodně. „Je to přímo v centru Stockholmu, je to jedno z nejfrekventovanějších míst. Ulice, která byla postižena, tedy Drottninggatan, to je hlavní pěší zóna v centru Stockholmu a křižuje s hlavní tepnou, která vede od hlavního nádraží, která v pátek odpoledne je bohužel smutně řečeno ideálním místem pro takový čin,“ popsal pro INFO.CZ místo, kde k tragédii došlo, novinář a historik žijící ve Švédsku.

„Metro bylo uzavřeno na stanici Sergels Torg a parlament už byl také uzavřen. Momentálně je známé jenom to, že usmrceni byli tři lidé, a že další relativně vysoký počet osob měl být tím útokem zraněn. K neštěstí se zatím oficiálně vyjádřil zástupce švédské tajné policie, který byl relativně opatrný v tom, jestli se dá považovat za teroristický čin. To bylo přibližně někdy před čtvrtou hodinou, nicméně potom promluvil švédský premiér Stefan Löfven a řekl, že se o teroristický čin jednalo, že Švédsko bylo napadeno - takto přesně to formuloval, a že jeden člověk měl být údajně zadržen,“ uvedl Sniegon.

Trump dělá stejnou politiku jako Obama, odvolání mu zatím nehrozí, říká Erik Best

sinfin.digital