Mocenský obrat v Luhansku dokonán. Separatistickou oblast má pod palcem nový vůdce, předchozí asi odjel do Ruska

ČTK

lup

Parlament samozvané Luhanské lidové republiky dnes potvrdil výměnu v čele této oblasti na východě Ukrajiny, kterou za podpory Ruska ovládají proruští separatisté. Podle agentury TASS sněm schválil demisi vůdce Igora Plotnického a zároveň jednomyslně odhlasoval, aby tuto funkci vykonával dosavadní ministr státní bezpečnosti Leonid Pasečnik.

V pátek se v Luhansku rozšířila zpráva, že Plotnickij, který odštěpeneckou republiku vedl od roku 2014, odstupuje, a to ze zdravotních důvodů. V pozadí této události je ovšem zjevně mocenský konflikt ve vedení separatistů. Plotnickij se údajně uchýlil do Ruska.

Situace se vyhrotila počátkem týdne, kdy byl odvolán ministr vnitra Igor Kornet. Ten následně do Luhanska povolal své ozbrojence, kterým pomohli jejich druzi ze sousední povstalecké Doněcké lidové republiky. Ještě v úterý Plotnickij tvrdil, že má situaci pod kontrolou, ale od středy se začalo spekulovat o jeho útěku do Ruska. To Plotnickij ve čtvrtek popřel a vyzval k diplomatickému řešení krize. Obsazení Luhanska přitom označil za puč, podle Korneta šlo ale o tažení proti ukrajinským diverzantům.

Pasečnik po svém dnešním schválení úřadujícím šéfem povstaleckého regionu prohlásil, že "republika" bude pokračovat v dosavadním kurzu vnitřní i zahraniční politiky. "Nyní se budeme držet kurzu, kterého jsme se drželi během všech těch let. Je to především vazba na Ruskou federaci a věrnost Minským dohodám...," řekl Pasečnik. Zároveň oznámil, že Plotnickij byl jmenován luhanským zmocněncem pro realizaci minských mírových dohod.

sinfin.digital