Mráz přichází z Pekingu. Čína bude pro USA představovat větší hrozbu než Rusko či KLDR

vkr

Už ne Kreml, ale Peking je největším zdrojem obav pro bezpečnost USA. Největší vojenskou hrozbou pro hlavního lídra Severoatlantické aliance USA se totiž do roku 2025 stane právě Čína, prohlásil před senátní komisí elitní generál Joseph Dunford. Ačkoliv hrozba ze Severní Koreje je podle něj iminentnější a v budoucnu je třeba počítat i s Ruskem, nakonec to bude právě nejlidnatější země, která bude pro armádu USA představovat tu největší výzvu. 

Generál tak přehodnotil svůj postoj z roku 2015, kdy před tou samou komisí označil největší za největší zdroj obav Rusko. 

„Nyní představuje největší hrozbu pro USA Severní Korea díky určité otázce naléhavosti,“ vysvětloval americký generál během slyšení, které jej potvrdilo ve funkci předsedy sboru náčelníků štábů. „Celkově vzato však myslím, že vzhledem k jadernému arzenálu, možnostem elektronické války a vojenské aktivitě na Krymu a na východě Ukrajiny je největší hrozbou Rusko, předpokládám však, že v roce 2025 to již bude Čína,“ dodal elitní americký generál.

Právě Čína totiž má podle Dunforda mnohem větší schopnosti omezovat vojenské schopnosti USA a oslabovat jejich aliance v Pacifiku, což vyváží například mnohem mejnší arzenál jaderných zbraní. 

„Čínská vláda navíc nepřestává do armády pumpovat značné částky peněz a její modernizace je zaměřena na to, aby vyzmizíkovala vyšší americkou technologickou vyspělost,“ uvedl generál. Podle Pentagonu zvyšoval Peking své vojenské výdaje v posledních deseti letech o přibližně 8,5 procenta ročně.

sinfin.digital