Mrznou nejen Češi. Pozdní zima sužuje i zbytek Evropy, od pátku zemřelo 50 lidí

ČTK

raz

Silné sněžení a mráz dnes znovu ochromily život v rozsáhlých oblastech od Británie až po Španělsko a Balkán. Mrazy si přitom vyžádaly další oběti především mezi bezdomovci a staršími lidmi: od pátku jejich počet dosáhl zhruba pěti desítek. V Británii, Francii i ve Španělsku musela omezit provoz letiště a je hlášeno mnoho dopravních nehod. Kvůli sněhu zůstaly zavřené tisíce škol, zejména v Británii.

Počet škol, ve kterých se dnes v ostrovním království neučilo, přesáhl 4000, řada silnic na severu nebyla sjízdná a hlášeny jsou první výpadky dodávek elektřiny. Nejvíce je zasažen sever a východ Anglie a okolí skotského Edinburghu, kde platí nejvyšší varování meteorologické služby. V některých oblastech má připadnout až 40 centimetrů sněhu. Také v Irsku platí nejvyšší stupeň výstrahy před extrémním počasím a letecká společnost Ryanair omezila spojení s Dublinem.

Na největším londýnském letišti Heathrow bylo zrušeno přes 100 letů. Na letišti ve skotském Glasgowě byl zcela pozastaven provoz, podobně jako na letišti London City, odkud byl zrušen jeden spoj do Prahy a jeden opačným směrem.

KOMENTÁŘ: Volba Žantovského není náhoda, ale odraz měnících se poměrů. A varování pro ČSSD

sinfin.digital