„Můžete být Alternativou pro Evropu.“ Legendární agent Mossadu překvapivě podpořil německou protiimigrační AfD

ČTK

lup

Legendární agent izraelské tajné služby Mossad, který se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny, překvapivě podpořil německou protiimigrační a protiislámskou stranu Alternativa pro Německo (AfD). Jednadevadesátiletý Rafi Ejtan, který byl v letech 2006 až 2009 také izraelským ministrem pro záležitosti důchodců, ocenil její postoj k judaismu i názor na islám, informovala agentura AP. Jeho výroky vyvolaly v Izraeli pobouření.

"Vězte, že my všichni v Izraeli si vážíme vašeho postoje k judaismu," řekl Ejtan na videu, které adresoval AfD. "Jsem si jistý, že budete-li pracovat moudře, silně a - co je nejdůležitější - realisticky,... že se místo alternativy pro Německo můžete stát alternativou pro Evropu," dodal muž, jenž velel operačnímu týmu Mossadu, který unesl z Jižní Ameriky Adolfa Eichmanna, nacistu pověřeného takzvaným konečným řešením židovské otázky.

V dopise, který přiložil k videu, vyzval Ejtan členy AfD, aby ukončili "politiku otevřených dveří" a zastavili "další islamizaci" své země.

Video, které bývalý agent natočil jako zdravici na akci frakce AfD v německém parlamentu, která se věnovala boji proti antisemitismu, vyvolalo podle listu The Times of Israel v židovském státě vlnu nevole. Okamžitě jej odsoudil například izraelský velvyslanec v Berlíně Jeremy Issacharoff, který jej označil za "smutné a ostudné". "Je těžké uvěřit tomu, že osoba, která lapila Eichmanna, je schopna vychvalovat německé pravičáky, kteří tak obdivují nacistickou minulost, a chce jim dopřát, aby se stali alternativou Evropy," napsal ambasador na twitteru.

AfD v loňských německých parlamentních volbách získala 12,6 procenta hlasů a stala se třetí největší stranou v parlamentu. Pokud konzervativní unie CDU/CSU uzavře koaliční smlouvu se sociálními demokraty (SPD), bude protiimigrační a protiislámská strana stát v čele parlamentní opozice.

sinfin.digital