Na mé odvolání tlačí Kiska, tvrdí šéf slovenské policie. Odstoupit navzdory masovým protestům nehodlá

ČTK

raz

Šéf slovenské policie Tibor Gašpar nehodlá po čtvrtečních protestech odstoupit z funkce policejního prezidenta. Podobné výzvy považuje za politický požadavek. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Rádio Aktual dnes prohlásil, že za snahou o jeho odvolání je slovenský prezident Andrej Kiska, jehož se prý týká vyšetřování elitní policejní jednotky NAKA.

Tlak na Gašparovo odstoupení sílí od únorové vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky: současný policejní prezident podle části médií a opozice není zárukou nezávislého vyšetření případu, který vedl k pádu vlády premiéra Roberta Fica a vytvoření nového kabinetu vedeného Ficovou stranou Směr.

Na 30.000 lidí v Bratislavě ve čtvrtek požadovalo odvolání Gašpara, který je podle demonstrantů symbolem politického vlivu na výkon spravedlnosti. Podobná shromáždění se uskutečnila i v dalších slovenských městech: několik tisíc lidí na ně dorazilo v Žilině či v Nitře, kde byla účast srovnatelná s březnovými demonstracemi. V Košicích, Banské Bystrici, Prešově či Popradu účast podle médií znatelně poklesla - přišlo nanejvýš několik stovek demonstrantů. Nový premiér Peter Pellegrini výzvy k odchodu policejního šéfa odmítá s tím, že rozhodování vlády musí být založeno na faktech, a ne na emocích.

Slováci opět v ulicích, požadovali odstoupení policejního prezidenta. To nemohu dopustit, vzkázal Pellegrini

sinfin.digital