Na památku zavražděného Kuciaka se v Bratislavě sešlo přes 20 tisíc lidí. Část pak protestovala proti Ficovi před vládou

ČTK, Info.cz, lup

Asi 20-25 tisíc lidí se večer sešlo na shromáždění na památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové v centru Bratislavy. V průvodu lidé nesli jejich fotografie a hesla vyjadřující solidaritu nebo nespokojenost s politickou reprezentací země. Část lidí se po skončení akce vydala před úřad vlády, kde volali po demisi premiéra Roberta Fica. Pokojná shromáždění za zavražděnou dvojici se konala i v desítkách dalších měst na slovensku i v zahraničí.

Podle organizátorů se v centru Bratislavy sešlo 20-25 tisíc lidí. Nesli fotografie zavražděné dvojice nebo transparenty s hashtagem #AllForJan. Mnozí měli připnutou trikolóru. V čele průvodu lidé nesli heslo „Útok na novináře = útok na nás všechny“. Objevovala se rovněž hesla namířená proti ministru vnitra Kaliňákovi. Na pódiu se vystřídalo několik šéfredaktorů slovenských médií a vystoupil se zapálenou svíčkou i prezident Andrej Kiska.

Po skončení oficiálního shromáždění se část lidí opět vydala k úřadu vlády. Podle Denníku N lomcovali s bránou a zavěsili na ni transparent „Stop Kaliňákově mafii“ odkazující na kritizovaného ministra vnitra. Dav volal po demisi premiéra Roberta Fica, kterého tituloval jako „mafiána“.

sinfin.digital