„Na Ukrajině dnes už nikdo o Rusku iluze nemá.“ Rozhovor s Ivanem Miklošem, poradcem ukrajinského premiéra

Miroslav Cvrček

Na Slovensku coby ministr financí zaváděl rovnou daň, ve světě má pověst úspěšného reformátora. Jeho zkušenosti se teď snaží využít Ukrajina. Ivan Mikloš radí ukrajinskému premiérovi a o čtvrtstoletí nefungující zemi tvrdí, že má obrovský potenciál. 

Jak teď Rusko ovlivňuje elán Ukrajinců reformovat? Cítí, že se kvůli ruskému nebezpečí musí reformovat rychleji, nebo naopak doufají, že se o ně velký bratr z Východu postará?

Velký bratr se postará leda o to, aby Ukrajina krvácela. Myslím, že dnes už na Ukrajině iluze o Rusku skoro nikdo nemá. Dřív byla Ukrajina ve vztahu k Rusku rozpolcená. Ale po ruské invazi na Krym a východní Ukrajinu se to změnilo. Slovenský politolog Alexander Duleba řekl, že Putin sice získal Krym, ale ztratil Ukrajinu. Svou agresí totiž Ukrajinu sjednotil a vytvořil ukrajinský politický národ. Ukrajinci se semkli. A Petro Porošenko je první prezident, který byl zvolen většinově jak na západě, tak na východě země. Na Rusko se tedy už Ukrajinci nespoléhají.

Rusko tudíž vliv už nemá?

Někteří lidé válku s Ruskem využívají proti reformám. Prý kvůli tomu nemohou jít tak rychle. Ale já říkám, že je to přesně naopak. Že válka s Ruskem je jen další důvod, proč reformy musí dělat ještě rychleji, než jsme je dělali my na Slovensku. Pokud Ukrajina chce někdy v budoucnosti získat Krym zpátky, tak se lidem na Ukrajině musí žít mnohem lépe než lidem na Krymu. To se stane jedině tehdy, když budou úspěšní ekonomicky. A Putin samozřejmě dělá všechno pro to, aby reformy úspěšné nebyly.

POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU SI PŘEČTETE NA REFLEX.CZ, CELÝ POTOM PŘINÁŠÍ TIŠTĚNÝ REFLEX, KTERÝ VYŠEL VE ČTVRTEK 12. LEDNA.

sinfin.digital