Napětí mezi Ruskem a Izraelem roste. Útok na Palmýru půjde vysvětlovat velvyslanec v Moskvě

ČTK

Rusko si předvolalo izraelského velvyslance v Moskvě na protest proti útoku izraelských vojenských letounů nedaleko syrského města Palmýra z minulého týdne. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí.

Minulý týden velení syrské armády oznámilo, že izraelské stíhačky pronikly do syrského vzdušného prostoru a zaútočily poblíž Palmýry. Síly věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, kterého Rusko diplomaticky i vojensky podporuje, to označily za agresi, která pomohla teroristům z Islámského státu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes oznámil, že izraelský velvyslanec Gary Koren byl v souvislosti s incidentem v pátek předvolán k rozhovoru.

Izraelská armáda podle agentury AFP již dříve uvedla, že nálet byl zaměřen na cíle spjaté s šíitským hnutím Hizballáh, které v Sýrii bojuje na straně syrské vlády. Zasaženy byly údajně "vyspělé zbrojní systémy Hizballáhu". Hizballáh je libanonská skupina, která dlouhodobě vede ozbrojenou kampaň proti Izraeli.

sinfin.digital