Napětí v Zimbabwe: Prezidenta Mugabeho drží armáda, jeho žena utekla ze země

ČTK

raz

Zimbabwská armáda dnes zadržela prezidenta Roberta Mugabeho. Jeho manežlka je podle posledních informací z místo mimo zemi, podle BBC by měla být v sousední Namibii. Kde se nachází Mugabe, ale zatím není jasné. Informovala o tom agentura AP. Vojáci ráno zablokovali v centru hlavního města Harare přístup do vládních úřadů, parlamentu a soudních budov. Podle armády nejde o převrat, ale o boj proti kriminalitě související s lidmi kolem prezidenta. Operace se podle dosavadních informací obešla bez krveprolití.

Vojáci se v noci na dnešek prostřednictvím státní televize ZBC, již předtím obsadili, obrátili k národu. Uvedli, že armáda neusiluje o státní převrat a že prezident Robert Mugabe je v bezpečí. Zaměřují se prý „pouze na zločince z jeho (Mugabeho) okolí... kteří se dopouštějí trestných činů, jež zemi přivozují utrpení v sociální a hospodářské oblasti". Cílem podle vojáků je postavit tyto lidi před spravedlnost a vrátit zemi do běžného provozu.

U soukromé rezidence hlavy státu byla mezitím kolem 2:00 místního času (3:00 SEČ) podle agentury AFP slyšet střelba. Ještě v noci metropolí Harare otřásly nejméně tři exploze, ráno vojáci a obrněné vozy zablokovali přístup do klíčových státních institucí v centru města. Zatčen při zákroku byl mimo jiné ministr financí Ignatius Chombo.

Analýza INFO.CZ: Zlomí diktátorovi Mugabemu vaz dravost jeho ženy?

sinfin.digital