Nebezpečný virus Bad Rabbit se šíří Evropou a už udeřil i v Česku. Tvůrci se inspirovali ve Hře o trůny

vkr

Nový virus pojmenovaný Bad Rabbit, který v úterý zasáhnul ruské mediální domy a ukrajinský systém hromadné dopravy, už útočí i v České republice. Kyber-bezpečnostní společnost Avast oznámila, že zaznamenala první útoky na území Česka a Slovenska. Vir se dokáže zmocnit uživatelských dat v počítači, uzamkne je, a pokud útočníci nedostanou zaplacené výkupné, tak hrozí jejich smazáním. Zatím je jasné jen to, že autor viru je fanoušek seriálu Hry o trůny. 

Nejvýrazněji je zatím podle společnosti Avast virem Bad Rabbit zasažena východní Evropa – Rusko, Ukrajina a Bulharsko. „S postupem času se však útoky šíří i do dalších zemí a kontinentů. Aktuálně útoky vidíme v 15 zemích,“ říká pro INFO.CZ Jakub Křoustek, bezpečnostní expert společnosti Avast. V České republice a na Slovensku zatím byly zaznamenány jednotky případů útoku.

Útok „zlobivého zajíčka“ využívá podobnou techniku, jako červnový ransomware vir NotPetya. Zatímco ten způsobil škody za stovky milionů dolarů, Bad Rabbit prozatím takovou intenzitu nemá. A oproti dalšímu velkému květnovému útoku škodlivého kódu WannaCry je současná vlna o úroveň slabší.

Virus se do počítače dostane tak, že se tváří jako instalátor updatu programu Adobe Flash na některých stránkách se zpravodajským obsahem. Ve chvíli, kdy se vir do počítače dostane, proskenuje místní síť a všechny sdílené složky a pokusí se využít přihlašovací údaje napadeného, aby se dostal na další počítače. „Pro následné šíření po síti se používá protokol SMB, jako v případě WannaCry, sice ne pomocí zranitelnosti, ale pomocí slabých hesel či hesel extrahovaných z již infikovaných strojů,“ upřesňuje Křoustek.

sinfin.digital