„Negerball“ už v Německu nebude. Tradiční karneval doplatil na nekorektní masky

Michaela Kratochvílová

K únoru patří v mnoha zemích po celém světě tradičně karneval. Na počátku masopustního období se po staletí lidé veselili a pořádali taneční zábavy a reje masek, aby si ukrátili čekání na jaro, které se nezadržitelně blíží. V Německu ale letos tradice narazily, levici se nelíbí, že mohou urážet migranty.

V malé bavorské vesničce Raindorf se při příležitosti masopustu letos šestatřicátým rokem koná tradiční taneční zábava. V době vzniku byla nazvaná „Mládež tančí pro Afriku“, protože veškerý výtěžek věnují organizátoři na pomoc africkým zemím. Od začátku ale slavnostnímu plesu neřekl nikdo jinak než Negerball (Ball znamená v němčině kromě míče rovněž ples, pozn. red.) a organizátoři jej tak záhy přejmenovali i oficiálně.

Ačkoliv původní charitativní účel akce zůstal neměnný, pořadatelé se letos setkali s vlnou nevole a byli označeni za rasisty. Poté, co vesnický bál, který navštíví ročně asi šest set lidí z přilehlých obcí, probrala média v celém Německu a byl předmětem kritiky levice a lidskoprávních organizací, se bude muset přejmenovat.

Slovo „Neger“ je v němčině vnímáno stejně urážlivě jako v češtině ekvivalent „negr“ a ani dobročinný účel akce pořadatelům nepomohl. Ti se ovšem nenechali odradit a do budoucna uvažují o jménu Negaball, což je totéž, jako Negerball, jen je to tvar v bavorském nářečí.

Rej masek se ale setkal s potížemi na vícero frontách. Zatímco typický český masopust neboli fašank by se neobešel bez postav Turka či Žida, v německy mluvících zemích se vyskytuje stejně tak postava mouřenína. To se ale mimo jiné nelíbí spolkové levicové straně Die Linke.

sinfin.digital