Nejen Zeman. Také v Trumpově okolí jsou lidé s vazbami na Rusko

Info.cz

Jak je to doopravdy se vztahem Donalda Trumpa k Moskvě? Otázka, na kterou mnozí ve Spojených státech hledají odpověď stále naléhavěji.  Americké tajné služby podezírají Rusko, že se pokusilo ovlivnit volby v jeho prospěch. S Vladimirem Putinem si v minulosti vyměnili komplimenty. A v Trumpově okolí jsou poradci, z nichž má řada z nich prokazatelné vazby na ruské politiky i oligarchy. 

Vítězství Donalda Trumpa bylo překvapením i pro republikány, mnozí nedokázali přijmout jeho arogantní a vulgární vystupování, a tak se před volbami dokonce i tradiční republikáni od Trumpa distancovali, napsal Daily Beast. Vypadá to, že Donald Trump je muž činu. Neztrácí čas čtením složitých dokumentů, nezabývá se politickou korektností, rozhodnutí dělá rychle, nevadí mu, když je pak musí trochu poupravit. 

Nikoho moc nepřekvapilo, že program Republikánské strany nechal víceméně bez námitek projít. Až na jeden bod, který byl pro Trumpův tým velmi důležitý. Chtěl nechat vymazat prohlášení o tom, že by USA mělo pomoci vyzbrojit Ukrajinu proti ruským ozbrojeným skupinám. Požadoval také zmírnění formulacím proti ruským akcím na východě Evropy. Tehdejší Trumpův manažer Paul Manafort tuto informaci popřel, přestože ji potvrdilo několik zdrojů.

Čím víc lidí se ale začalo o Trumpův tým zajímat, tím více informací vyplouvalo na povrch. Mnoho vysoce postavených členů Trumpova týmu během kampaně mělo v minulosti vazby na Rusko, mluvilo se i o samotném Kremlu. Jedná se pak zcela logicky o střet zájmů v zahraniční politice USA. A jestli o vazbách Trump věděl? Těžko říct, ale životopisy členů svého týmu měl k dispozici.

Kdo jsou Trumpovi muži s vazbami na Rusko

V březnu najal právě Manaforta, který měl s americkou politikou dlouholeté zkušenosti. Pracoval pro Geralda Forda i Ronalda Reagana. Posledních 14 let ale pomáhal Viktoru Janukovyčovi, do převratu v Kyjevě proruského prezidenta Ukrajiny. Janukovyč je nejen spojován s rozsáhlými korupčními skandály ale také s kontroverzním programem, který měl posílit ukrajinské vazby na Kreml.

Jako poradce pro národní bezpečnost si Trump vybral bývalého generála Michaela T. Flynna. Ten několik měsíců po anexi Krymu Ruskem začal budovat nezvykle přátelský vztah s propagandistickou ruskou televizí Russia Today. Flynn byl dokonce hostem na galavečeru konaném při příležitosti deseti letého výročí televizní stanice a seděl vedle Vladimíra Putina.

Carter Page je dalším blízkým spolupracovníkem budoucího šéfa Bílého domu, který má vazby na Rusko. Page se stal poradcem energetického gigantu Gazprom po té, co Putin obnovil majoritní vlastnictví ruské vlády v tomto konglomerátu. Jeho společnost také radila investorům ohledně investic v Rusku a bývalých sovětských státech.

Dalším z důležitých Trumpových mužů je Michael Caputo, který mu pomohl vést primárky v New Yorku. Caputo pracoval na pozici šéfa styků s veřejností pro ruského giganta Gazprom Media. Během jeho působení v Gazpromu pracoval na zlepšení mediálního Putinova obrazu v USA.   

Zřejmě nejdůležitějším Trumpovým spolupracovníkem s vazbou na Rusko ale bude Rex Tillerson. Jde o šéfa ropného gigantu ExxonMobil, který by se měl stát příštím americkým ministrem zahraničí. Jeho firma má v Rusku zájmy, on sám dostal od Putina vyznamenání a patří k hlasitým kritikům protiruských sankcí. 

sinfin.digital