Němci protestují proti úspěchu AfD. Naplno vyhřezly rozdíly mezi východem a západem země

Info.cz

adk

Nečekaný úspěch Alternativy pro Německo (AfD) vyhnal do ulic tisíce Němců. Po oznámení odhadů výsledků voleb, v nichž AfD dostala 12,6 procenta hlasů, demonstrovali proti nárůstu vlivu extrémní pravice. Vysoký zisk strany ale ukazuje i jiné šrámy. Německo stále nepřekonalo rozdíly z dob studené války.

Je to nevídaný úspěch a nic na něm nemění ani fakt, že na AfD nebude mít s největší pravděpodobností podíl na vládě. Populistické straně kritizující vládní imigrační politiku a Evropskou unii uvěřilo více než 12 procent Němců.

Tisíce jiných ale v obavě z plíživé ztráty charakteru své země vyrazily ještě v neděli večer do ulic. V centru Berlína na náměstí Alexanderplatz se jich sešlo asi 700. Křičeli hesla jako „Rasismus není alternativa“ „AfD je spolek rasistů“ nebo „Pryč s nacisty“.

Smutný den historie

„Myslím, že zvlášť v dobách jako je tato, je velice důležité vystoupit proti rasismu a xenofobii a proti krajně pravicovým ideologiím, za kterými AfD bohužel stojí,“ prohlásila pro televizi Deutsche Welle 22letá Lisa.

Podobné protesty se odehrály například v Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Frankfurtu, Mnichově a dalších městech. Demonstrace se neobešly bez incidentů. Podle agentury Reuters v Berlíně házeli protestující předměty na balkón, kde stáli příznivci AfD.

sinfin.digital