Německo týden před volbami: FDP jako možný partner Angely, strana ale nabízí nezkušené lidi a dluhy

Igor Záruba

Liberálové se odrazili ode dna a míří nejen do Spolkového sněmu, ale dost možná i do federálního kabinetu. Koulí na noze je straně nedostatek politických profesionálu a dluhy. Analýza Igora Záruby.

Rok 2017 bude pro politiku v Německu rozhodující, a to zvláště pro liberály (FDP), kteří po debakl v roce 2013 bojují o přežití. Podaří se předsedovi Christianu Lindnerovi návrat do poslaneckých křesel ve Spolkovém sněmu?

Tak takto se zkraje roku ptaly Süddeutsche Zeitung, když načrtávaly události příštích dvanácti měsíců, jimž logicky vévodí zářijové volby do dolní parlamentní komory. Internetová diskuse, kterou výše uvedený řečnický dotaz rozvířil, se rozdělila – jako obvykle na tábory optimistů a pesimistů. První z nich dali najevo, že vidí v FDP pozitivní a sebeurčující sílu, která je právě pod vedením Lindnera nositelem jisté naděje. Druzí dali liberálům nálepku nudné partaje, která omílá pořád totéž, aniž by byla přínosem a skutečně se o něco zasadila. Nicméně už tehdy, před devíti měsíci, viděli účastníci debaty na FDP více plusů než mínusů.

Babiš na pěti procentech? Posledně byly průzkumy vedle, neberme je tak vážně. Komentář Olivera Adámka

sinfin.digital