Německo zuří. Belgičané o kontaminovaných vejcích věděli, informace ale tajili

Lucie Bednárová

Belgické úřady věděly o podezření na kontaminovaná vejce látkou fipronil už začátkem června, první informace o nich ale podaly až 20. července. Podle Berlína je takový přístup skandální a měl by se vyšetřit. Němci jsou navíc přesvědčeni, že zásadně selhal evropský systém včasného varování, a záležitostí by se proto měla zabývat Evropská komise. Celá situace nápadně připomíná politickou krizi, kterou si Belgie prošla koncem devadesátých let. Tehdy kvůli aféře spojené s odhalením jedovatých dioxinů v potravinách padla belgická vláda.

Belgičané nedělali dobře svou práci a situace si žádá jasné vysvětlení a prošetření, protože se může jednat o kriminální čin. To jsou zatím nejostřejší slova, která zazněla na adresu belgických úřadů. Včera je pronesl německý ministr zemědělství Christian Schmidt, který se tak přidal k mohutné kritice, jež se na Belgii snesla za její laxní přístup ke skandálu s kontaminovanými vejci.

Kvůli podezření na přítomnost jedovatého fipronilu, který může poškodit ledviny a játra, se od minulého týdne stáhly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku miliony vajec. Úřady vycházejí z toho, že se jedovatá látka dostala do oběhu z podniků v Belgii. Jejich pracovníci ji zřejmě přimíchali do běžného čistícího prostředku, odkud se pak šířil do dalších zemí.

Zeman je ostudný a těží ze strachu, na tom utáhl Hitler nacistické Německo, říká spisovatel Šindelka

sinfin.digital