Německý migrační úřad neprověřuje mobily žadatelů o azyl. CDU to vadí

Info.cz

MIA

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky se dočkal vlny kritiky ze strany tisku, ale také politických špiček. Za zostřené situace, která v Německu panuje od prosincového teroru v Berlíně, vzbudilo nevoli zjištění, že orgán nekontroluje mobilní telefony těch běženců, u kterých nelze ověřit identitu kvůli chybějícím dokumentům. Přitom na to má právo.

Prosincový teroristický útok na vánoční trh v Berlíně rozpoutal v Německu diskuzi o nástrojích migrační politiky. Předseda parlamentního výboru pro vnitřní bezpečnost z vládní CDU Ansgar Heveling by se rád zasadil o některé změny stávajících norem. Především nechápe, proč úřady nevyužívají možnost projít data v mobilních telefonech žadatelů o azyl.

Ta je přitom stanovena v zákoně a týká se těch, kteří přicházejí do Německa bez dokumentů, na jejichž základě by bylo možné ověřit identitu žadatelů o azyl. Příslušný paragraf přímo uvádí, že pokud nelze ověřit identitu na základě dokumentů, je cizinec povinen předložit datové nosiče, které by mohly pomoci určit jeho identitu na vyžádání úřadům.

Do Německa loni přišlo třikrát méně uprchlíků než v roce 2015.

sinfin.digital