Němečtí pravicoví radikálové mají nového Hitlera. Prohlásil se za synovce kouzelníka Merlina

MIA

Ne všude v Německu se uprchlíci setkali s vřelým přijetím. Když ve čtyřicetitisícovém Freitalu vzdáleném deset kilometrů od centra Drážďan vzniklo zařízení pro žadatele o azyl, začali se v místě rojit pravicoví extremisté. Jejich teroristická skupina Freital teď stojí před soudem, se skandálem se veze i radní města Dirk Abraham, který jim dával tipy na potenciální terče útoků a figuruje na skupinových snímcích organizace.

Od loňského listopadu stojí před soudem v Drážďanech sedm mužů a jedna žena kvůli obvinění z členství v pravicové teroristické organizaci Gruppe Freital. Ta se zformovala ve stejnojmenném okresním městě před dvěma lety, když zde bylo otevřeno přijímací zařízení pro žadatele o azyl. Na svědomí má několik útoků pomocí hořlavin a kamenů na objekty spjaté s migranty jak v domovském městě, tak i v blízkých Drážďanech.

Radní města Dirk Abraham se zatím objevil jen na lavici svědků, je ale jen otázkou času, kdy se ocitne na druhé straně. Nejmladší ze souzených pravicových extremistů, devatenáctiletý Justin Sch., totiž policii potvrdil, že muž pomáhal teroristům svými tipy vyhledat cíle jejich útoků. Abraham tak je v současnosti předmětem probíhajícího vyšetřování a je vysoce podezřelý, že byl aktivním členem skupiny. Ve vedení města sedí za krajně pravicovou Národní stranu Německa (NPD) a svými politickými názory se nikterak netají na sociálních sítích.

Musíme zůstat Čechy, nesmíme posluhovat žádné světové straně, říká Jiří Drahoš

sinfin.digital