„Nepotopitelné lodě.“ Čína zbrojí na umělých ostrovech

Info.cz

Čína rozmístila zbrojní systémy na všech sedmi umělých ostrovech v Jihočínském moři. Ukazuje to poslední série satelitních snímků. Jedná se o spornou oblast, kterou si nárokuje hned několik států, a kde se přímo střetávají zájmy Pekingu a Spojených států.

Satelitní snímky zveřejněné analytiky z think-tanku The Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) ukazují nové obranné kapacity v oblasti Spratlyových ostrovů.

Jedná se zřejmě o protiletadlové zbraně a další systémy určené na obranu před cizími střelami s plochou dráhou letu. „Působí to dojmem, že Číňané zkoušejí umístit zbraňové systémy, které normálně naleznete na lodích, na betonové základy. Jedná se o snahu disponovat nějakým systémem na blízko – jako poslední opatření proti cizím raketám s plochou dráhou letu,“ analyzuje výstavbu think-tank.

AMTI ve spojitosti s tím konstatuje, že „Peking ohledně obranných systémů pro případ nečekaného střetu nežertuje.“

V minulosti satelitní snímky ukázaly, že Číňané na ostrovech vybudovali i runwaye uzpůsobené pro starty a přistávání armádních strojů. Někde rozmístili i konvenční střely země-vzduch. Čínský prezident Si Ťin-pching v minulosti ujišťoval, že Čína nemá v plánu změnit ostrovy na vojenské základny.

sinfin.digital