Neriskujte životy na moři. Britové plánují virální kampaň proti migraci do EU

Info.cz

Britská vláda chce přesvědčit potenciální migranty v severní Africe, aby si rozmysleli nebezpečnou cestu do Evropy. Posloužit ji k tomu mají předtočená videa s výpověďmi migrantů, kteří plavbu lodí po Středozemním moři absolvovali. Kritici jsou ale k záměru britského kabinetu skeptičtí a vnímají ho pouze jako snahu o uklidnění domácích voličů.

Série rozhovorů natočených na kameru, které budou dostupné online a budou se samovolně šířit po sociálních sítích, má podle britského ministerstva vnitra přispět k zastavení migrace do Evropy. Migranti v Libyi na nich mají popsat nástrahy, které je na cestě nebo při její organizaci potkaly, a tím odradit potenciální zájemce o plavbu v jiných zemích.

Kritici úmyslu britské vlády ale v přílišný úspěch videí nevěří. Vycházejí při tom ze zkušeností, které s podobnými kampaněmi mají jiné státy v Evropě. K nim patří například Dánsko, které se v minulosti rozhodlo zaplatit inzerci odrazující migranty od cesty přes moře v libanonském tisku, nebo Německo. Spolková vláda dříve platila billboardy s podobnými vzkazy v Afghánistánu.

ŽIVĚ: Sjezd ČSSD: Kdo povede sociální demokraty? Půjdou do vlády s Babišem?

sinfin.digital