Nervozita mezi imigranty v USA roste. Kvůli Trumpovu výnosu jsou ve vakuu, přestože zatím neplatí

Info.cz

abe

Udržet zahraniční teroristy vně Spojených států, to je jeden z hlavních úkolů protiimigračního dekretu prezidenta Donalda Trumpa. Nové nařízení se ale drtivě dotkne i těch, kteří už v USA žijí a pracují. Kvůli nepředvídatelné Trumpově politice nyní neví, co s nimi bude, přestože jsou v zemi legálně. Nové nařízení tak možná rozdělí rodiny, ale také uvrhne kritiky východních režimů zpět do jejich mateřských států, kde jim za tyto postoje hrozí smrt.

Pooya je 30letý mladík z Íránu, který do Států přišel před sedmi lety studovat. Od té doby ale v zemi zůstal, pracuje jako architekt v New Yorku a bydlí s americkou přítelkyní. V době, kdy Trump vydal svůj první protiimigrační dekret, právě splnil dva kroky z celkových tří potřebných, aby získal zelenou kartu, která mu dovolí v zemi dlouhodobě žít a pracovat. Nyní ale neví, co se bude dít dál.

„Vždycky jsem to tu považoval za svůj druhý domov. Ale teď se může stát, že se jednoho dne probudím, situace se změní a já si budu muset balit kufry,“ říká Pooya pro list The Guardian.

Není jediným, koho změny v přistěhovalecké politice uvrhly do jakéhosi vakua, ve kterém cítí nejistotu i bezmoc. Prezident Trump chce totiž svým výnosem zakázat cestovat obyvatelům šesti zemí do Ameriky. Týká se to Íránu, Sýrie, Jemenu, Somálska, Libye a Súdánu. I ti, kteří už ale povolení k pobytu mají a v Americe jsou dlouhodobě, se obávají, že nový směr imigrační politiky dopadne i na ně.

sinfin.digital