Nesete spoluvinu na mučení migrantů v Libyi. Organizace chystá žalobu na vlády EU

ČTK

luš

Vlády evropských zemí podporují libyjské úřady v omezování migrace přes Středozemní moře, přestože dobře vědí, jakému zacházení jsou migranti v této severoafrické zemi vystaveni. Uvedla to dnes organizace Amnesty International (AI), která migrační situaci v Libyi analyzuje v nové zprávě. Evropa tak podle ní nese spoluvinu na mučení migrantů a dalších přečinech.

Libyjská pobřežní stráž i místní úřad pro boj s nelegální migrací (DCIM) jsou zodpovědné za „hrubé porušování lidských práv“, napsala AI. S těmito úřady přitom na potlačení migrace spolupracují členské země EU, zejména pak Itálie, kde počet příchodů z Libye v období od července do listopadu klesl meziročně o 67 procent. Libyjské pobřežní stráži poskytla Evropská unie plavidla, peníze i výcvik.

„Uprchlíci a migranti v Libyi čelí otřesnému porušování lidských práv v zemi, jejíž úřady oslabila léta konfliktu a politického štěpení,“ uvádí zpráva. V poslední době se objevují také zprávy o tom, že s migranty se v Libyi obchoduje jako s otroky. „Činitelé EU a Itálie nemohou přesvědčivě tvrdit, že nevědí o vážných přečinech páchaných některými libyjskými úředníky a příslušníky pobřežní stráže, s nimiž tak usilovně spolupracují,“ pokračuje dokument AI.

„Evropské vlády nejenže dobře o tomto špatném zacházení vědí, ale nesou na něm spoluvinu, řekl evropský ředitel AI John Dalhuisen. „Statisíce uprchlíků a migrantů jsou v Libyi uvězněny, vydány na milost libyjským úřadům, milicím a ozbrojeným skupinám, které často působí v součinnosti s cílem finančního zisku,“ dodal.

sinfin.digital