Newyorský terorista může skončit na hrozivém Guantánamu. Trump ho má za zvíře

abe

Věznice Guantánamo možná brzo přivítá nového obyvatele. Americký prezident Donald Trump uvažuje, že do nechvalně známého detenčního zařízení pošle Sajfulláha Saipova, který v úterý zabil dodávkou v New Yorku osm lidí a další zranil. Ukazuje se tak, že zatímco Barack Obama vynaložil úsilí k uzavření kontroverzní věznice a selhal, Donald Trump se hodlá ubírat opačným směrem a s areálem čile počítá.

Obama si uzavření Guantánama vytyčil jako jeden ze svých hlavních cílů po nástupu do funkce v lednu 2009. Tehdy tvrdil, že věznici známou brutálními výslechovými metodami a zadržováním podezřelých bez obvinění, zruší do roka. Nepodařilo se mu to za celých osm let. A od svého nástupce Donalda Trumpa si krátce po jeho inauguraci vyslechl kritiku.

„Trumpova administrativa propustila z Guantánama 122 nebezpečných vězňů, kteří se vrátili do boje. Další hrozné rozhodnutí,“ napsal na twitteru Trump letos v březnu. Podle amerických tajných služeb ale většinu ze zadržených, kteří se po opuštění věznice přidali k teroristům, propustil už George Bush mladší. Za Obamovy vlády se znovu radikalizovalo devět propuštěných. Přesto Obama počet vězňů rázně snížil. Z původních 242 jich v celách zůstalo 41.

Češka, kterou chtěli věznit v KLDR: Chyběl krůček, popravuje se i za protirežimní telefonát

sinfin.digital