Nový Fico, loajální a oddaný. Kdo je budoucí premiér Slovenska Peter Pellegrini?

raz

Po týdnech politické i společenské krize, kterou rozvířila vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, začíná nová kapitola slovenské politiky. Z čela země odchází Robert Fico, silný politik, díky kterému vyhrál jeho Směr-SD čtyři volby za sebou. Hlasy demonstrantů, které plnily náměstí, jsou tak částečně vyslyšeny. Velká změna ale nejspíš nepřijde. Novou vládu bude podle podmínek, které dal Fico pro svou demisi, znovu sestavovat Směr a to pod taktovkou dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho. Muže, který je známý svou loajalitou – ke Směru a hlavně Ficovi.

Pellegrini: Muž pro černou práci s dlouhým seznamem funkcí

Pellegrini je dlouhodobým členem Směru. Oficiální pravou rukou Roberta Fica je od roku 2014, kdy se stal místopředsedou strany. Poslední rok a půl byl navíc místopředsedou vlády pro investice a informatizaci. Politické zkušenosti ale sbírá už od roku 2002. Z pozice asistenta poslance se postupně vypracoval na poslance, státního tajemníka, ministra školství, vědy, výzkumu a sportu a poté na předsedu parlamentu.

V dobách, kdy byl poslanec, prosadil hned několik zákonů, které se týkaly vyvlastňování pozemků a omezení vlastnických práv při výstavbě silnic a dálnic a právě v té době získal nálepku muže pro „černou práci“. Veřejnost ho nicméně vnímala jako kultivovaného politika, který držel slovo. Vždy byl věrný Robertu Ficovi, proti kterému se nevymezoval nehledě na to, jaké kritice zrovna premiér čelil.

Fico odevzdal demisi do rukou prezidenta

sinfin.digital