Obnova Iráku bude stát 88 miliard dolarů, spojenci mu poskytnou třetinu. Největší sumou hodlá přispět Turecko

ČTK

sto

Spojenci poskytnou Iráku na obnovu po bojích s radikály 30 miliard dolarů (618 miliard Kč). K pomoci se zavázali na dárcovské konferenci v Kuvajtu.  Zatím největší sumou - pěti miliardami dolarů - se zavázalo přispět Turecko. Kuvajt jako hostitelská země třídenního setkání politiků, investorů a nevládních organizací přislíbil dar ve výši dvou miliard. Česko na konferenci zastupoval náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa a jeho úřad sdělil, že vláda schválila pro Irák program pomoci ve výši devíti milionů dolarů (180 milionů Kč). Irák odhaduje náklady na obnovu po bojích na 88 miliard dolarů.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK sdělila, že ČR dlouhodobě pomáhá Iráku prostřednictvím příspěvků do programů OSN i vlastními projekty. „Jedná se o výcvik vojenských pilotů a policistů, ochranu proti chemickým zbraním, vyslání týmu polních chirurgů,“ řekla.

Konference začala v pondělí a dnes končí. Jako první se k pomoci zavázal hostitelský Kuvajt. Jeho emír Sabah Ahmad Sabah oznámil, že Kuvajt poskytne Iráku na obnovu země dvě miliardy dolarů (přes 41 miliard Kč), z toho polovinu jako půjčku a zbytek jako přímé investice.

Evropská unie je připravena nad rámec pomoci jednotlivých členských zemí Iráku poskytnout 400 milionů eur (deset miliard Kč), jak oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Arabský fond, který sídlí v Kuvajtu, Iráku v příštích letech poskytne 1,5 miliardy dolarů, Islámská rozvojová banka přislíbila půl miliardy dolarů.

Generální tajemník OSN António Guterres účastníky konference vyzval, aby Irák podpořili. „Je čas vyjádřit iráckému lidu vděk a solidaritu,“ řekl. Oznámil také, že OSN zahájí dvouletý program pomoci, který má iráckou vládu podpořit při řešení sociálních aspektů obnovy.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že Turecko poskytne pět miliard dolarů v podobě půjček a investic. Rijád pomoc rozdělil na miliardu dolarů na investiční projekty a půl miliardy na podporu iráckého exportu. Katarská pomoc v podobě miliardy dolarů bude mít podobu půjček a investic.

sinfin.digital