„Obvinění Čechů v Turecku jsou závažná a není jisté, že brzy pojedou domů,“ říká politolog Murad pro INFO.CZ

Pavel Novotný

O případu dvojice zadržované kvůli podpoře kurdských bojovníků operujících v Sýrii jednal přímo v Turecku ministr zahraničí Zaorálek. Kauza se podle něj vyvíjí pozitivně. Zásadní posun ale dosud nenastal a dvojice podle dostupných informací zůstává za mřížemi. Politolog Michael Murad v rozhovoru pro INFO.CZ připomíná, že obvinění vůči dvojici jsou závažná a je na místě být ohledně dalšího vývoje opatrný.

Je možné, že by ministr přivezl oba Čechy už z této návštěvy?

Samozřejmě nemáme všechny informace o pozadí jednání, která probíhají mezi Českou republikou a Tureckem, a o tom, co předcházelo ministrově návštěvě, ale překvapilo by mě, kdyby byli čeští občané propuštěni takto krátce po svém zadržení.

Pokud ano, byli by oficiálně vyhoštěni. Znamenalo by to zároveň, že už nikdy nesmějí vstoupit do Turecka? A lze takové rozhodnutí úřadů zvrátit?

Nemůžeme očekávat, že by součástí verdiktu byl doživotní zákaz vstupu na území Turecka. Ale určitě by se nesměli do Turecka podívat příštích pět, deset, maximálně 15 let. Toto rozhodnutí může turecké ministerstvo vnitra následně zrušit, ale v tomto případě jsou šance obou Čechů velmi malé. Otázkou také je, zdali by oni sami po svých zkušenostech plánovali v brzké době cestu do Turecka.

Zaorálek jednal o Češích vězněných v Turecku. Kdy pojedou domů?

sinfin.digital