Ochrana hranic před migranty je lukrativní byznys. Soukromým firmám tečou z Bruselu miliardy

Info.cz

bel

Ochrana hranic před nelegální migrací není levnou záležitostí. Za poslední dva roky na ni EU vydala téměř 20 miliard eur. Jak upozorňují zahraniční média, migrace se pomalu, ale jistě začíná stávat výnosným byznysem pro celou řadu evropských soukromých společností, které se podílejí na vývoji, výrobě či dodávkách technologií nebo expertů ke konzultacím. „Je to netransparentní,“ poukazují zástupci některých bruselských organizací a think-tanků, kteří se pokusili zmapovat, kam miliardy eur určených na boj s migrací odtékají. 

Mezi lety 2014-2016 Evropa vynaložila na ochranu svých hranic před nelegální migrací 17 miliard eur. Uvádí to zpráva britského think-tanku Overseas Development Institute (ODI). S tím, jak do EU začaly přicházet masivnější vlny migrantů, rostl rozpočet EU určený na fungování pohraniční agentury Frontex. Zatímco v roce 2005 disponovala agentura 6 miliony eur, v letošním roce už má k dispozici 254 milionů eur. Více prostředků bylo podle výkonné ředitelky ODI Marty Foresti potřeba hlavně na kontrolu příchozích, výstavbu hraničních plotů a pomoc třetím zemím.

Jak v jednom ze svých dřívějších článků poznamenává Theodore Baird z University of Amsterdam, kontrola evropských hranice se od roku 1990 radikálně změnila. Nyní je mnohem přísnější. „Tím, jak se hraniční kontrola zpřísnila, rozrostl se evropský trh, na který vstoupily firmy podílející na vymýšlení, výrobě a dodávkách bezpečnostních technologií a hraničních kontrol,“ uvedl.

Lodě s migranty nesmí vyplout, musíme zastavit migraci a bránit naši kulturu, říká Jiří Drahoš

sinfin.digital