Od vojáků OSN čekaly pomoc, místo toho čelily stovkám znásilnění. Teď ženám na Haiti pomáhají fotky

Info.cz

ekb

V jedné z nejchudších zemí světa jsou ženy častým terčem sexuálního násilí. V roce 2004 sem dorazili vojáci OSN, aby místním po převratu pomohli. Jak ale nedávno vyšlo najevo, obyvatelky Haiti se místo toho dočkaly obrovského utrpení. Stovky z nich vojáci OSN znásilnili, podobné incidenty se přitom stále dějí. Pomocnou ruku se jim rozhodla podat francouzská fotografka. Problematika se díky tomu dostala do širšího povědomí, a navíc: oběti sexuálních deliktů díky její práci nabývají ztracené sebevědomí.

Marie tehdy studovala a v Port-au-Prince hledala práci. Na ulici hlavního města Haiti potkala muže, o kterém si myslela, že ji s hledáním zaměstnání pomůže. „Řekl mi, že jeden z jeho přátel hledá někoho, jako jsem já a že za ním potřebuje jít. Když jsme dorazili na místo, vytáhl zbraň. Tehdy se to stalo,“ popisuje Maria svůj smutný příběh. Terčem znásilnění se kromě ní staly stovky dalších haitských žen.

Během vojenské nadvlády v letech 1991 až 1994 zde bylo znásilňování žen používáno jako zbraň. Další sexuální násilí zasáhlo tisíce žen a dětí po převratu v roce 2004. Jak ukázalo nedávné vyšetřování OSN, během tříletého působení zde přes 130 vojáků mírových sil požadovalo po bezmocných ženách a dětech sex.

Schapiro: V Bílém domě za Trumpa vládne chaos, je nepředvídatelný. Válka je možnost

sinfin.digital