Odkaz Stephena Hawkinga několik dní před smrtí. Vysvětlil lidstvu, jak objevit paralelní vesmíry

vkr

Nejchytřejší člověk planety Stephen Hawking sice zemřel, ale na poslední chvíli ještě stačil lidstvu přenechat svůj vědecký odkaz. Jeden z největších fyziků historie před svou smrtí odevzdal svou zásadní vědeckou práci, která se zabývá nastavením teoretických pravidel nutných k tomu, aby lidstvo dokázalo objevit paralelní vesmíry. 

Lidstvo se natolik zabydlelo ve svém vlastním vesmíru, že se teorie multiversa – existence mnoha paralelních vesmírů podobných tomu našemu – řadí především do říše fantazií a science fiction. Jenže geniální fyzik Stephen Hawking, nástupce Isaaca Newtona a Alberta Einsteina, jen pár dní před svou smrtí dokončil a odevzdal práci, která tento přístup přepisuje. 

Podílel se totiž na vědecké staťi nazvané „A Smooth Exit from Eternal Inflation“, ve které pokládá matematické základy nutné pro měření paralelních vesmírů. Zatímco do současnosti jsme o jejich existenci mohli pouze snít při sledování seriálů Star Trek či Červený trpaslík, nyní máme matematický aparát, pomocí kterého je možné jejich existenci ověřit.

Teoretická vědecká práce, na které se Hawking podílel s vědcem Thomasem Hertogem, tvrdí, že důkazy o existenci paralelních světů jsou měřitelné pomocí reliktního záření -  pozůstatku radiace z období po Velkém třesku. To by mohly dokázat změřit sondy vyslané do hlubokého vesmíru.

sinfin.digital