Odstřelí Bannon Trumpův tým? Zvláštní vyšetřovatel si ho předvolal kvůli ruskému vměšování

ČTK

raz

Bývalý hlavní stratég Bílého domu a někdejší poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon byl v rámci vyšetřování možného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb předvolán před velkou porotu. Píše o tom americký deník The New York Times (NYT) s odvoláním na informovaný zdroj. Podle NYT je to poprvé, co zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller předvolal před velkou porotu člověka, který se pohyboval v Trumpově těsné blízkosti. Muellerův mluvčí odmítl zprávu NYT komentovat.

Velkou porotu složenou z občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že k obvinění dojde, umožňuje však vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

NYT soudí, že předvolání před velkou porotu může být Muellerovou vyjednávací taktikou. Deník se domnívá, že Mueller patrně nakonec umožní Bannonovi vyhnout se vypovídání před velkou porotou výměnou za to, že bude ochoten odpovídat na otázky vyšetřovatelů během méně formálního výslechu v úřadovnách zvláštního vyšetřovatele ve Washingtonu. Podle jiných komentátorů ale předvolání před velkou porotu může také znamenat, že se vyšetřování případného ruského vměšování zintenzivnilo.

Bannon dnes za zavřenými dveřmi vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro činnost tajných služeb, který rovněž prověřuje roli Ruska v předloňských volbách hlavy státu v USA.

sinfin.digital