Odstup, nebo budeš sesazen. Mugabe dostal od vládní strany nůž na krk

ČTK

luš

Vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) dala prezidentu Robertu Mugabemu ultimátum k odstoupení z funkce hlavy státu do pondělního poledne (11:00 SEČ), jinak bude spuštěn proces impeachementu. Oznámil to podle agentury Reuters ministr pro kybernetickou bezpečnost Patrick Chinamasa na tiskové konferenci po dnešní mimořádné schůzce vedení ZANU-PF. To na ní odvolalo Mugabeho z funkce svého předsedy a vyloučilo ho ze strany, stejně jako jeho manželku Grace. Na post předsedy ústřední výbor schválil Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, kterého podle agentury AFP zároveň jmenoval kandidátem pro prezidentské volby v roce 2018.

Tvrdý postup proti Mugabemu už před tím ohlásil i šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Innocent Gonese. „Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachementu,“ řekl agentuře AP. MDC se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

O situaci v Zimbabwe po puči proti prezidentu Mugabemu bude jednat v úterý na krizovém summitu v Angole Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC). Zúčastní se hlavy států JAR, Zambie, Tanzánie a Angoly.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má dnes sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil.

sinfin.digital