Odtajněno. Takhle prý vypadá nouzový plán americké vlády pro jadernou válku

kris

Utíkat do sklepa a několik dnů nevylézt. To je ve zkratce návod, jak se chovat, když někdo někde v blízkosti svrhne jadernou bombu. Ale co bude dál? Kdo viděl film Vlákna, který pojednává o důsledcích jaderné války na Velkou Británii, tuší, že v případě nejhoršího by skončila civilizace jak ji známe a nejdůležitější komoditou by po desítky let bylo jídlo. Dnes vlastní jadernou bombu i státy, které se svým technickým ani společenským rozvojem neřadí mezi vyspělé a hrozba jaderné války a kolapsu civilizace je stále aktuální téma. Většina států má nozouvý plán, jak se v takové situaci chovat. Ten americký má ale řadu trhlin, jak ukazují nově odtajněné materiály CIA.

V případě, že by na sebe svrhly země světa jaderné bomby, moc by toho ze života, jak jej známe, nezbylo. Americký prezident Jimmy Carter, který byl prezidentem v letech 1987 – 1981, nechal vypracovat přísně tajný dokument zabývající se složitými otázkami: Setrvala by vláda i po jaderném útoku? Co by vlastně prezident dělal? Jak bychom ho poznali? Kdo by ho do funkce dosadil? Jak by vůbec vyplňoval své hlavní funkce  - šéf výkonné moci, hlava státu a vrchní velitel ozbrojených sil?

Carterovy odpovědi na tyto otázky  vyšly ve formě prezidentských direktiv, které ještě upravil prezident Ronald Reagan a platné jsou dodnes, píše Foreign Policy. Spoléhat by se tedy na ně v případě jaderného úderu měla i administrativa úřadujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Plán z dob studené války však obsahuje řadu slabin, které by mohly být v krajním případě i fatální.

rovnávají ho s Atatürkem, Stalinem i Putinem. Kdo je muž, kterého chce půlka Turků u moci dalších 12 let?

sinfin.digital