Odvykačka pro džihádisty. V luxusním centru nechybí bazén ani terapie malbou

Info.cz

ziz

Necelá desítka vězňů, kteří bojovali za teroristickou organizaci Al-Kajda, nervozně postává nastoupena do jedné řady. Většina z nich strávila posledních patnáct let života v nechvalně známé americké věznici Guantánamo. Na jaře byli převezeni do saúdskoarabského nápravného zařízení. K dispozici tu mají bazén, ale také třeba terapii uměním.

Zvenčí centrum vypadá jako klasická ukázka arabského „palácového“ megalomanství, rozhodně ne jako místo, kudy procházejí tisíce extremistů. Žádná přehnaná ostraha, žádná přísná omezení. O to výstřednější může být to, co se odehrává vevnitř. Muži, kteří strávili roky mezi radikály a roky na obávaném Guantánamu za několika ploty, zde podstupují rozličné aktivity s cílem zapomenout své „džihádistické já“.

Muži byli zajati na bitevním poli v Afghánistánu mezi lety 2001 a 2007, teď se mají za zdmi centra znovu stát obyčejnými občany a začlenit se do společnosti. Během novinářské návštěvy, které se zúčastnil i reportér BBC, se Jemenci necítili příliš komfortně. Moc dobře si uvědomovali, že každé jejich slovo pečlivě poslouchají saúdští dozorci. Nerozvážnými výroky by mohli ohrozit své propuštění.

V zařízení stráví radikálové minimálně tři měsíce. Poté centrum zváží, zda už jsou připraveni ke svobodnému životu. Během „rehabilitace“ podstoupí programy zaměřené na změnu chování, lekce umění, kultury, náboženství nebo třeba sportovní aktivity. V zařízení nechybí ani posilovna a plavecký bazén.

Významnou roli hraje podle učitele Badra Razina terapie uměním. Mnoho bývalých trestanců podle něj maluje po příjezdu násilné obrázky, často v červené barvě. Časem se ale stávají malby jemnějšími. Náboženští učitelé se zároveň snaží obyvatelům zařízení vysvětlit, proč jsou cíle a aktivity džihádistů nežádoucí a postihované. Nakolik se jim to daří, je otázkou. Centrum provází dvojí pověst - na jednu stranu se jedná o poměrně unikátní pokus, na druhou stranu je rozšířený i názor, že celý projekt nenese výsledky, anebo rovnou spojuje extremisty s dalšími podobně smýšlejícími jedinci, a je tak zcela kontraproduktivní.

sinfin.digital