Opera z terezínského ghetta ožila ve Francii. Většina původních herců Brundibára zemřela v Osvětimi

ČTK

abe

Šedesátka dětských zpěváků představila v divadle ve francouzském městě Toulouse dětskou operu Brundibár pražského rodáka Hanse Krásy. Dílo nejvíce proslavilo skladatelovo nastudování s dětmi vězněnými v židovském ghettu v Terezíně, kam byl Krása deportován v roce 1942.

„Chceme poukázat na hrůzy, které doprovázejí všechny války, všechny masakry, a kvůli kterým si děti nemohou užívat radostí života. Je to stále aktuální," řekl režisér Max Henry. „Je třeba se uchýlit ke snění, aby bylo možné těmto hrůzám uniknout, a vytvořit si vlastní svět, aby bylo možné odolat," dodal.

Hudební režisér Christophe Larrieu uvedl, že sóla sice zpívají trénovaní dětští zpěváci, ale sbor je složený výhradně z dětí bez jakékoli zkušenosti se zpěvem nebo hraním. „Je ale těžké nemyslet na historickou realitu, na podmínky života těch dětí v táboře, zvlášť když člověk zná jejich osud," řekl Larrieu agentuře AFP.

Operu napsal židovský skladatel Krása na libreto Adolfa Hoffmeistra už v roce 1938, smutné proslulosti se jí ale dostalo právě až v terezínském ghettu, kde měla 23. září 1943 premiéru. Příběh opery byl pro terezínské zpěváčky více než symbolický: dvě chudé děti bojují proti zlu dospělých.

sinfin.digital