OSN bez Spojených států? Republikán Rogers navrhuje, aby USA z organizace odešly

Eliška Kubátová

Pro zrod Organizace spojených národů, která dnes sdružuje téměř všechny země světa, byly Spojené státy klíčovým hráčem a zakládající Charta OSN byla podpesána v říjnu roku 1945 právě v americkém San Francisku. Nyní republikán Mike Rogers navrhuje, aby Spojené státy členství v OSN stáhly, odešly ze Světové zdravotnické organizace a aby bylo zrušeno také sídlo OSN v New Yorku.

Návrh zákona „obnovující americkou suverenitu“ (American Sovereignty Restoration Act of 2017) byl představený dolní komoře Kongresu 3. ledna a nyní leží na stole členům sněmovního Výboru pro zahraniční věci. Pokud by byl zákon schválen, trvalo by dva roky, než by oficiálně vstoupil v platnost.

Myšlenky o vystoupení Spojených států z OSN nejsou v Kongresu ničím novým. Už dříve je zde bezúspěšně prosazoval republikán Ron Paul. Nyní jeho misi za vystoupení země ze Spojených národů přebral člen republikánské strany z Alabamy Mike Rogers, který se snažil zákon prosadit už v roce 2015. Ani jeden z návrhů si však nikdy nezískal potřebnou podporu.

Konec globalizace. Šéfové firem se bojí Trumpa a chystají se stěhovat výrobu do domovských zemí

sinfin.digital