Otrava ruského agenta? Moskva nemá úctu k míru a mezinárodní bezpečnosti, prohlásil šéf NATO

ČTK

raz

Dosavadní reakce Ruské federace v souvislosti s nedávným použitím vojenské nervové látky k útoku v jihoanglickém Salisbury ukazuje naprostý nedostatek úcty k míru a mezinárodní bezpečnosti. Po jednání s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem to dnes v Bruselu prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Oba se shodli, že útok nebyl izolovanou věcí, ale jen dalším výrazem bezohledného chování ruského státu z posledních let.

Podle britských závěrů je za pokus o vraždu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Jasnou solidaritu a podporu Londýna už dnes vyjádřili také ministři zahraničí Evropské unie. Moskva, která žádá od Londýna důkazy, odmítá být s věcí spojována.

„Útok byl nepřijatelným porušením mezinárodních norem a pravidel,“ zdůraznil Stoltenberg. Připomněl, že spojenci už první použití chemické zbraně na území členské země za 70 let existence NATO odsoudili a nabídli Británii veškerou pomoc při vyšetřování.

O otravě Skripala jsem se dozvěděl z médií, tvrdí Putin. Rusko prý takové jedy zklikvidovalo

sinfin.digital