Otřes v polské vládě? Spor s Bruselem to neovlivní, vládní strana zbrojí na volební maratón, odhaluje polská politoložka

Eliška Kubátová

Polská vláda má za sebou razantní otřes. Premiér Mateusz Morawiecki, který sám sedí v čele kabinetu teprve od prosince, vystřídal celkem osm ministrů. Mezi nimi jsou i tři šéfové rezortů (obrany, zahraničí a životního prostředí), kteří se nezdráhali provádět ostré výpady vůči Bruselu. Změny ve vládě tak lze s jistotou chápat jako vstřícný krok Varšavy směrem k zahraničním partnerům. Na aktuální řízení Bruselu proti Polsku, na jehož konci zemi hrozí tvrdé sankce, to ale výraznější vliv mít nebude. Změny ve vládě tak znamenají hlavně důležitý vzkaz polským voličům – čeká je totiž série důležitých voleb.

„Na evropské úrovni je to samozřejmě krok k uvolnění napjatých vztahů s Evropskou unií,“ říká pro INFO.CZ o změnách ve vládě polská politoložka Agnieszka Cianciaraová z Polské akademie věd. V žehlení vztahů s Bruselem jde totiž Varšavě o hodně.

V důsledku kontroverzních soudních reforem Evropská komise koncem prosince vyostřila postup vůči Polsku a vytáhla z rukávu nejsilnější donucovací prostředek, který má „neposlušnou“ zemi přimět, aby dodržovala principy právního státu – spustila postup podle článku sedm Smlouvy o EU, na jehož konci zemi hrozí i pozastavení hlasovacích práv. Přestože je cesta ke schválení sankcí ještě hodně dlouhá a ostatní unijní země (především Maďarsko) je pravděpodobně nepodpoří, Polsko by řízení Bruselu rádo zastavilo.

Komise si na sebe ušila bič, polská vláda situace náležitě využije, tvrdí experti

sinfin.digital