Pan Amerika a madam Německo. Schůzka Trumpa a Merkelové naznačí budoucnost USA a Evropy

Radka Zítková

Napoprvé to nevyšlo. Úterní jednání německé kancléřky Angely Merkelové s americkým prezidentem Donaldem Trumpem Bílý dům odložil kvůli sněhové kalamitě, která na východ Spojených států mířila. Ta nejhorší bouře se Washingtonu nakonec vyhnula a v diplomatickém slova smyslu na ni zřejmě nedojde ani dneska. První setkání konzervativního a impulzivního prezidenta s liberální političkou, známou svou metodou vyčkávání, ale může leccos napovědět o budoucnosti vztahů Spojených států s Evropskou unií. Kromě Theresy Mayové, která plánuje každým dnem spustit brexit, je totiž Merkelová prvním zástupcem osmadvacítky, která s Trumpem pomyslně změří síly.

Jde o první setkání Trumpa se světovým lídrem, kterého dříve důrazněji kritizoval, a to hlavně během své předvolební kampaně. Americký prezident Merkelové vyčítal její migrační politiku. Otevřenost vůči uprchlíkům označil za „šílenou“ a předpovídal Německu masivní nepokoje a demonstrace.

Merkelová mu také nijak nenadbíhala. K výhře v listopadových volbách mu sice pogratulovala, ve svém vzkazu ale tehdy mluvila o nutnosti náboženské i rasové tolerance, dodržování lidských svobod. Ostře se taky postavila proti migračnímu výnosu, který zakázal obyvatelům sedmi, v pozdější verzi šesti zemí vstup na americkou půdu.

„Vývoj populistům nenahrává, mladí jim můžou dát na frak,“ říká pro INFO.CZ nizozemský politolog

sinfin.digital