Paříž žije výročím dobytí Bastilly, s Francouzi rok po teroru v Nice slaví i americký prezident Trump

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump dnes jako čestný host sleduje na pařížské třídě Champs-Élysées vojenskou přehlídku, která se koná u příležitosti oslav státního svátku Dne Bastily a také ke stému výročí vstupu Spojených států do první světové války. Trumpa již na tribuně vyhrazené pro vybrané vysoké představitele přivítal francouzský prezident Emmanuel Macron.

Trump za doprovodu manželky Melanie do centra metropole přijel kolem 10:00 SELČ, na místě ho přivítali Macronova manželka Brigitte a také francouzský premiér Édouard Philippe. Krátce poté dorazil i Macron, který jel v čele slavnostního vojenského průvodu. V něm k uctění vstupu USA do války pochodují také americké jednotky.

Macron pozval Trumpa na oslavy koncem června. Americký prezident nabídku přijal, i když vztahy mezi Washingtonem a Paříží nejsou úplně ideální. Trump již ve čtvrtek po setkání s francouzským protějškem prohlásil, že i přes občasné rozpory není možné narušit letité spojenectví obou zemí. „Vztahy s Francií jsou silnější než kdy jindy," napsal dnes americký prezident twitteru.

Trump je v Evropě potřetí od svého lednového nástupu do funkce, ve Francii pak jako prezident poprvé. Dnes krátce po poledni odletí zpět do vlasti.

sinfin.digital