Piloti dopravních letadel neumí anglicky. Smrtelně tak ohrožují cestující

MIA

Úřad pro civilní letectví ve Velké Británii je vážně znepokojen. Za poslední rok a půl se ve vzdušném prostoru země odehrálo 267 incidentů podléhajících zaznamenání, kdy byla na vině nedostatečná znalost anglického jazyka. Experti varují, že se musí okolnosti změnit, jinak může dojít ke katastrofě.

Nebylo by to ostatně poprvé. Historie letectví pamatuje na pád letounu kolumbijské společnosti Avianca na předměstí New Yorku z roku 1990, kdy nedostala posádka přednost na přistání, jelikož nepoužila slovo „emergency“ (stav nouze). Dispečeři tak neměli tušení, nakolik jsou potíže stroje závažné a vyslali jej na další okruh po nepovedeném pokusu o přistání. Boeingu došlo palivo a zřítil se, v troskách stroje zahynulo 79 lidí.

A případů by se našlo více. I proto je britský Úřad pro civilní letectví (CAA) situací tak znepokojen. V loňském roce se v britském vzdušném prostoru odehrálo 267 incidentů, které byly způsobeny právě chabou znalostí angličtiny. Vyšetřování, které si CAA nechal vypracovat, ukazuje, že je mnohdy na vině podplácení u pilotních zkoušek a podvody při jazykových testech.

Na letišti v Midlands pokračoval pilot v pojíždění na ranvej, ačkoliv k tomu nedostal od řídící věže potřebné povolení. V Manchesteru si další z mužů za kniplem spletl pravou a levou stranu a nejednal tak v souladu s pokyny dispečerů, ale přesně naopak.

„Pro bezpečnost cestující veřejnosti ve Velké Británii je kategoricky nutné, aby jak všichni piloti, tak i pracovníci dispečinku v mezinárodním leteckém provozu, disponovali schopností jasně a stručně komunikovat jak v rutinních situacích, tak v těch mimořádných,“ cituje web Sky News zprávu vypracovanou na objednávku pro CAA Barbarou Clarkovou, doktorkou v oblasti lingvistiky.

sinfin.digital