Po Afričanech v Itálii střílel sveřepý rasista. Útok poznamenal kampaň, ministr se obává vlny násilí

ČTK

lup

Po útoku Itala na cizince černé pleti ve městě Macerata se v Itálii, kterou za měsíc čekají parlamentní volby, naplno rozproudila debata o xenofobii a rasismu. Právě nenávist k cizincům a lidem jiné barvy pleti považují úřady za motiv sobotní střelby, při které utrpělo zranění šest lidí z Mali, Ghany, Nigérie a Gambie. Střelec Luca Traini měl v bytě mimo jiné knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf.

Osmadvacetiletý Traini podle úřadů v sobotu jezdil dvě hodiny autem po středoitalské Maceratě a střílel na osoby tmavé pleti. Zranil pět mužů a jednu ženu. Někteří z nich žijí podle policie v Itálii již delší dobu, jiní jsou žadateli o azyl. Všechny oběti ve věku 22 až 33 let pocházejí ze subsaharské Afriky.

Jeden muž už nemocnici opustil, stav zbylých pěti je podle lékařů stabilizovaný. Italský ministr vnitra Marco Minniti za motiv činu označil pravicový extremismus s jasným odkazem na fašismus a nacismus. Agentura DPA informovala, že z auta se střílelo i na sídlo vládní levicové Demokratické strany (PD).

Uprchlíci v Německu trpí samotou. Pro úspěšnou integraci je ale potřeba rodina, varují experti

sinfin.digital