„Podmínky jsou katastrofální a bude ještě hůř." Jak žijí uprchlíci v Řecku?

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

V Řecku uvízly tisíce migrantů. Podmínky v uprchlických táborech, které se nacházejí na tamních ostrovech, jsou alarmující a s přicházející zimou se budou ještě zhoršovat, upozorňují organizace poskytující pomoc přímo na místě.

Jedním z klíčových témat, které probírali evropští prezidenti a premiéři v Bruselu, byla migrace. Státem, který má dlouhodobé problémy s velkým počtem uprchlíků na svém území, zůstává i nadále Řecko. Zatímco další země EU na něj tlačí, aby lépe zvládalo kontrolovat příchod lidí do Evropy, organizace poskytující pomoc na místě varují, že blížící se zima zkomplikuje situaci uprchlíkům, kteří tu uvízli. Kritická je situace především na řeckých ostrovech, upozorňuje Amnesty International. 

„Na ostrovech je situace nejhorší. Může za to kapacita tamních táborů, která je zhruba poloviční oproti počtu lidí. Těch je 16 tisíc, zatímco oficiální kapacita dosahuje osmi tisíc, což je naprosto neúnosné. Samozřejmě se to různí. Třeba na Lesbu jsou kapacity překročené dvojnásobně, ale na některých ostrovech až čtyřnásobně,“ vysvětluje analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák. 

Začne Turecko znovu pouštět migranty do Evropy? Dohoda s EU v ohrožení

sinfin.digital