Policejní razie v JAR. Elitní jednotka zatkla člena rodiny podnikatelů blízké Zumovi

ČTK

pav

V rezidenci podnikatelů blízkých prezidentu Jacobu Zumovi v Johannesburgu byli zatčeni dva lidé, nejméně jeden z nich je členem vlivné podnikatelské rodiny Guptů, píše agentura Reuters s odvoláním na jihoafrickou veřejnoprávní stanici SABC. Na místě zasahovaly elitní jednotky jihoafrické policie.

Elitní jednotky jihoafrické policie dnes zasahovaly v Johannesburgu v rezidenci podnikatelů blízkých prezidentu Jacobu Zumovi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihoafrickou veřejnoprávní stanici SABC. Podle ní byli zatčeni dva lidé, nejméně jeden z nich je členem vlivné podnikatelské rodiny Guptů.

Zásah v časných ranních hodinách v luxusní rezidenci podnikatelů Guptových se odehrál jen krátce před tím, než se má dnes prezident Zuma vyjádřit k výzvě, aby odstoupil. Tu mu adresovala vládní strana Africký národní kongres (ANC), která ho už loni v prosinci odstranila ze svého čela. Pětasedmdesátiletý Zuma, který vede JAR od května 2009, čelí už delší dobu tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů.

sinfin.digital