Policie bude číst vaše zprávy na WhatsAppu. Chce tak předejít teroristickým útokům

Lucie Bednárová

Kdyby britská policie měla možnost nahlédnout do konverzace, kterou terorista, jež minulý týden v centru Londýna zabil několik lidí, vedl přes chatovací aplikaci WhatsApp, možná by k žádnému útoku nedošlo. Brusel se proto rozhodl reagovat a chce představit kontroverzní návrh legislativy, který by v budoucnu umožnil policejním složkám, aby nahlížely do šifrovaných konverzací. Podle české eurokomisařky Věry Jourové by nová pravidla mohla být na stole už v červnu letošního roku.

„V tuto chvíli jsou žalobci, soudy a také policie zcela závislí na tom, zda jim poskytovatelé internetových služeb umožní přístup a důkazy. Tohle není způsob, jak bychom mohli zajistit bezpečnost Evropanů. Nemůžeme být závislí na nějakém dobrovolném rozhodnutí,“ uvedla evropská komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová. Jednání se zástupci velkých internetových společností, k nimž patří například i Facebook, který provozuje internetovou chatovací aplikaci WhatsApp, už podle jejích slov začalo.

Jourová také prohlásila, že se na stole objeví „tři až čtyři možné varianty“, které budou počítat se závaznými pravidly, ale také s dobrovolně uzavřenými dohodami s internetovými giganty. Ty by mohly navíc vyplnit i několikaleté vakuum, než se podaří evropskými institucemi protlačit řádnou legislativu.

Hudba na internetu není zdarma, lidé za ni platí soukromím. Říká pro INFO.CZ eurokomisařka Jourová

sinfin.digital