Policie zatýkala příbuzné pařížského atentátníka. Sklony k radikálnímu islámu má celá rodina

ČTK

lup

Francouzská policie zatkla čtyři osoby blízké muži, který se v pondělí pokusil o teroristický útok na pařížské třídě Champs-Élysées. Útočník, který při incidentu zahynul, byl identifikován jako 31letý Adam Dzaziri. Muž, který najel svým autem do policejní dodávky, nebyl doposud nikdy trestně stíhaný, ale od roku 2015 ho úřady vedly v evidenci osob se sklony k radikalismu. S odvoláním na justiční zdroje o tom dnes informovala agentura AFP.

Mezi zadrženými je Dzaziriho bývalá manželka, jeho bratr, švagrová i otec. Podle médií Dzaziriho rodina sympatizuje s hnutím salafistů, tedy islámských fundamentalistů.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování byl pachatel v hledáčku tajných služeb, které ale na jeho chování nezpozorovaly nic, co by vyžadovalo například jeho preventivní zadržování, jak umožňuje již rok a půl trvající výjimečný stav. Otázky ale vzbuzuje fakt, že Dzaziri měl od roku 2012 zbrojní průkaz na sportovní zbraně, jehož platnost si letos v únoru, kdy už byl sledován, prodloužil o dalších pět let.

Útočník měl u sebe pistoli. V jeho autě se našla další pistole, automatická puška s množstvím nábojů, dvě plynové bomby, přenosný počítač a dva mobilní telefony.

Incident se stal pouhé dva týdny poté, co jiný zradikalizovaný muslim napadl kladivem policistu před pařížským chrámem Notre-Dame. Na Champs-Élysées v dubnu, těsně před prezidentskými volbami, další islámský radikál zastřelil příslušníka policie.

sinfin.digital