Policisté mu vrazili obušek do konečníku. Chlapec si doteď nedojde ani na záchod, případ ale nikdo nevyšetřil

Na počátku února otřásl Francií případ dvaadvacetiletého černošského chlapce Thea, kterého měli policisté na pařížském předměstí Aulnay-sous-Bois během protidrogové razie brutálně zbít a vrazit mu obušek do konečníku. Proti údajné policejní brutalitě vyšly do pařížských ulic tisíce lidí, nepokoje trvaly několik týdnů a nezřídka je musela krotit policie. Ani po několika měsících není vyšetřování u konce, napadeného mladíka sužují psychické potíže a jeho rodina stále marně čeká na spravedlnost. 

„Stále vyměšuje do pytlíku dírou v břiše,“ popsala mladíkův aktuální stav reportérce serveru Al Jazeera Theova sestra Eleanor. Seděly spolu v obýváku ve věžáku, který se nachází jen několik kilometrů od místa, kde došlo na počátku února k incidentu, který jejího nejmladšího sourozence vážně poznamenal fyzicky i psychicky.

„Theo se změnil. Moc toho nenaspí, i teď usíná velmi pozdě a budí se brzo ráno. Jsem jeho velká sestra. Když se na něj podívám, vidím, že je stále smutný. Vtipkuje, ale někdy jeho obličej potemní,“ říká Eleanor.

K osudnému střetu došlo druhého února. Policisté dvaadvacetiletého černošského chlapce bez záznamu v trestním rejstříku zastavili, aby ho zkontrolovali během protidrogové razie. Théo měl údajně vzdorovat a tak ho policisté nejprve brutálně zbili a jeden z nich mu vrazil obušek do konečníku. „Myslel jsem, že umřu,“ popsal mladík novinářům po incidentu. Théo tvrdí, že mu policisté vedle vražení obušku do konečníku také stříkali slzným plynem do obličeje a úst a mlátili ho do hlavy. V průběhu na něj sprostě pokřikovali a nadávali mu do „negrů“ a „děvek“.

sinfin.digital