Politické zemětřesení v Alabamě. Po čtvrt století tam vyhrál volby do Senátu demokrat, Trumpovi to komplikuje plány

ČTK

lup

V ostře sledovaných doplňovacích volbách do Senátu USA v Alabamě zvítězil překvapivě demokratický kandidát Doug Jones. Po sečtení více než 90 procent hlasů o tom informovala agentura AP. Jones porazil republikána z konzervativního křídla strany Roye Moorea, kterého podpořil i prezident Donald Trump. Americká média v prvních reakcích hodnotí Mooreovu porážku i jako porážku šéfa Bílého domu. Za posledních 25 let Alabamu v Senátu žádný demokrat nezastupoval. Moore odmítl uznat prohru.

Alabamské senátorské křeslo se uvolnilo letos v únoru poté, co se jej vzdal po svém jmenování ministrem spravedlnosti Jeff Sessions. Republikáni ve stočlenném Senátu drželi dosud 52 křesel a ztráta alabamského mandátu tuto většinu zmenší na kritickou hranici. Podle agentury Reuters zkomplikuje nová rozložení sil v Senátu prezidentovi Trumpovi možnosti prosazování jeho programu.

"Vždy jsem věřil, že obyvatele Alabamy více věcí spojuje, než rozděluje," řekl Jones příznivcům, kteří se shromáždili v jeho štábu a na pódiu jej přivítali bouřlivými ovacemi. Hlavními tématy boje, který vedl, byly podle něj důstojnost a respekt.

Roy Moore po oznámení předběžných výsledků odmítl uznat porážku a zmínil potřebu automatického přepočtu hlasů. Republikánská strana ho ale v tomto úsilí nepodpoří, píše Washington Post.

Soudce, který přežil Osvětim: Tábory v KLDR jsou jako nacistické lágry, OSN by Kima měla stíhat

sinfin.digital